На Бадњи Дан посте сви укућани, а трпеза тога дана би
требала да буде обилна и свечана. Божићни пост почиње 40 дана пре самог
Божића и за њега су везани многи обичаји из Православне и народне
традиције. Најважнија промена у обичајном циклусу огледа се у начину
припремања и узимања хране. Ово су дани поста. У време поста се не сме
јести мрсна храна. Под мрсном храном подразумева се сва храна
животињског порекла. У исхрани се не користе месо, млеко и млечни
производи, јаја. Најстрожији пост који упражњавају монаси не дозвољава
употребу уља, већ се сва јела морају спремати на води. Осталим верницима
употреба уља као и биљног маргарина није забрањена. Риба, морска и
речна, је дозвољена у одређене дане.
Православни пост има две стране: духовну и телесну.
Духовна страна поста огледа се у уздржавању од злих помисли и дела, као и од било каквог сагрешења. Време поста је време нашег опроштаја онима који су нам неко зло нанели. То је време љубави, милосрђа и уздизања у вери, до чега се стиже свакодневним молитвама.
Духовна страна поста огледа се у уздржавању од злих помисли и дела, као и од било каквог сагрешења. Време поста је време нашег опроштаја онима који су нам неко зло нанели. То је време љубави, милосрђа и уздизања у вери, до чега се стиже свакодневним молитвама.
Телесна страна подразумева промену начина исхране и потпуно
избегавање одрђене врсте хране.У Православљу храна има и духовну страну,
јер се верује да се јелом Богослужи, као што се на Богослужењу једе тј.
причешћује.
Пост се завршава на Божић. Код Срба се Божић слави 25.децембра по јулијанском и 7. јануара по грегоријанском календару. Поред Срба, старог, јулијанског календара придржавају се још Руси и поједине мање Православне црквене заједнице и неки манастири на Светој Гори, док је већина западних Хришћанских Цркава одавно прешла на нови, грегоријански календар и празник Христовог рођења слави 25. децембра.
Пост се завршава на Божић. Код Срба се Божић слави 25.децембра по јулијанском и 7. јануара по грегоријанском календару. Поред Срба, старог, јулијанског календара придржавају се још Руси и поједине мање Православне црквене заједнице и неки манастири на Светој Гори, док је већина западних Хришћанских Цркава одавно прешла на нови, грегоријански календар и празник Христовог рођења слави 25. децембра.
Божићња трпеза увек је свечана и поред многобројних јела, за
коју је заслужна машта домаћице и финансијске могућности домаћина, мора
имати и обавезна обредна јела која се само овог дана припремају. Та јела
су божићна печеница и чесница. Печеница је цело младо прасе и то је
једна врста жртве која се приноси Богу и вуче корене из претхришћанског
времена, а помиње се и у старозаветним књигама.Чесница је обична бела
погача умешана од пшеничног брашна. У чесницу се ставља златан новчић и
за ручком се искључиво ломи рукама. Онај ко у свом парчету пронађе
новчић имаће среће у току наредне године. Чесница спада у хлебне или
бескрвне жртве и њене корене треба тражити у старозаветним причама о
приношењу жртви Богу.
На Бадњи дан, рано изјутра, домаћин куће одлази по бадњак
(храстић) који до ноћи стоји пред кућом у дворишту, а у становима и
зградама у предсобљу. Са заласком сунца, на Бадње вече, бадњак се уноси у
кућу, а по поду посипа слама, док се у становима завежљајчић са
бадњаком и сламом ставља испод стола на коме је припремљена вечера.
Бадњачка вечера је строго посна. Бадњачки колач не сече се ножем него се
ломи руком. Не сме се појести сво јело и пиће, него се понешто оставља
преко ноћи, на оном месту на коме се вечерало. О Бадњој вечери као и
првог и другог дана Божића, трпеза се не диже нити се ђубре избацује. На
Бадње вече осим погаче умешене без квасца, једе се риба пржена на уљу,
мед, вино и пасуљ(обично пребранац), а ту су и ораси, јабуке, крушке,
суве шљиве, урме, суво воће, бадем и лешници.
Положајник је прва особа која на Божићно јутро уђе у кућу и он
по веровању доноси срећу у кућу. Зато се за Положајника обично узима
дете, али он може бити и одрастао човек. Он укућане поздравља са:
"Христос се роди!" и "Срећан Божић!", на шта му укућани одговарају:
"Ваистину се роди!" и "И теби срећу да Бог да!".
На Божић ујутро домаћица спрема чесницу (у коју ставља новчић) и Божићни колач. Божићни ручак почиње пошто се домаћин врати из цркве и свим укућанима честита Божић, као и они њему. Ручак почиње тако што се домаћин прекрсти, запали Божићну свећу, окади трпезу, прочита Оче наш и пререже Божићни колач. Онда узима чесницу, подигне је у вис, окрене је у круг три пута, преломи преко средине и сваком за столом одломи по једно парче. Печено прасе или Божићна печеница најчешће је јело на трпези. Од ње се на Божић не једе глава и плећка, веће се оне чувају за Нову годину (Мали Божић, како се овај празник у народу често назива). Божић је весео празник, пун радости и љубави међу укућанима.
На Божић ујутро домаћица спрема чесницу (у коју ставља новчић) и Божићни колач. Божићни ручак почиње пошто се домаћин врати из цркве и свим укућанима честита Божић, као и они њему. Ручак почиње тако што се домаћин прекрсти, запали Божићну свећу, окади трпезу, прочита Оче наш и пререже Божићни колач. Онда узима чесницу, подигне је у вис, окрене је у круг три пута, преломи преко средине и сваком за столом одломи по једно парче. Печено прасе или Божићна печеница најчешће је јело на трпези. Од ње се на Божић не једе глава и плећка, веће се оне чувају за Нову годину (Мали Божић, како се овај празник у народу често назива). Божић је весео празник, пун радости и љубави међу укућанима.
Нема коментара:
Постави коментар